Původ a historie

(podle Esther Verhoef-Verhallenové Encyklopedie králíků a hlodavců)
Pochází z jižní Ameriky. Původ je odvozován od divokého morčete (Cavia aperea f. porcellus) žijícího v Andách Původně bylo domestikováno Inky pro maso a to již 1000 – 500 let před naším letopočtem. Když Jižní Ameriku na počátku 16. století objevili Španělé, setkali se s těmito zvířátky jak v domech zdejších obyvatel, tak okolo nich. Kromě původní barvy zlaté aguti existovali už tenkrát jiné barvy a zvířátka byla poměrně ochočena. Nikde není uvedeno, kdy přesně se morčata dostala do Evropy. Zprávy o tom si protiřečí, některé tvrdí, že první morčata si s sebou přivezli už na počátku 16. stol. Španělé, jiné uvádějí, že je do Evropy dovezli až mnohem později angličtí mořeplavci.V každém případě je jisté, že se tato zvířata chovala v různých zemích Evropy už na počátku 18. století. Pro maso se v Evropě morčata nevyužívala, většina se dostala do laboratoří, anebo se stala oblíbeným domácím zvířetem pro děti. 

Na chov morčat se soustředili především Angličané. V Anglii byly už v 19. století pořádány výstavy, kde se hodnotil vzhled morčat.
Morčata jsou nejčastěji chovanými hlodavci. Spektrum barev, v nichž se vyskytují, je stále širší. V průběhu doby se objevily i různé struktury a délky srsti.

Základní chovatelské a fyziologické hodnoty pro morče domácí


(podle různých autorů, jedná se o hodnoty průměrné, literární údaje se často liší)   
Hmotnost                 700 - 1200 g (až 1800 g)   
Délka těla                 20 – 36 cm   
Délka života             4 – 8 roků   
Pohlavní dospělost samec 6 - 7 týdnů, samice 4 – 5 týdnů   
Zařazení do plemenitby samec 5 – 6 měsíců, samice 3 – 6 měsíců (dle kondice samice, min. hmotnost 500 g)   
Délka pohlavního cyklu 13 – 18 dní   
Průměrná délka říje 24 hod (z toho hlavní říje 10 hod)   
Délka březosti 58 – 75 dní (nejčastěji 68)   
Počet mláďat ve vrhu 1 - 6 (průměrně 2 - 4)   
Porodní hmotnost 50 - 120 g (průměrně 90 g)   
Počet vrhů za rok 4 - 5 (doporučeno 2 - 3)   
Odstav 3 – 6 týdnů (dle kondice mláděte, min. váha 200 g; doporučeno 5 - 6 týdnů)   

Taxonomické zařazení morčete 

NADŘÍŠE Eukaryota   
ŘÍŠE Živočišná (Animalia)   
PODŘÍŠE Mnohobuněční (Metazoa)   
ODDĚLENÍ Triblastika   
ŘADA Druhoústí (Deuterostomia)   
KMEN Strunatci (Chordata)   
PODKMEN Obratlovci (Vertebrata)   
NADTŘÍDA Čelistnatci (Gnathostomata)   
TŘÍDA Savci (Mammalia)   
PODTŘÍDA Živorodí (Theria)   
NADŘÁD Placentálové (Placentalia nebo Eutheria)   
ŘÁD Hlodavci (Rodentia)   
PODŘÁD Dikobrazočelistí (Hystricognathi)   
ČELEĎ Morčatovití (Caviidae)   
PODČELEĎ Morčata (Caviinae)   
ROD Morče (Cavia)   
DRUH Morče domácí (Cavia aperea f. porcellus - f. je forma, starší název je Cavia porcellus)

Systematický status domestikovaných zvířat - morče domácí

(autor - Martina Němcová Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Stejně jako u „divokých zvířat“ je i u zdomácnělých zvířat základní jednotkou druh1. Zatímco se však volně žijící druhy dále člení na poddruhy, druhy domácích zvířat se rozlišují na plemena. Znaky charakteristické pro jednotlivá plemena jsou přesně stanoveny jako tzv. standard plemene1.
Z dnešního hlediska jsou domestikanti bez systematického statusu, přičemž latinský název je tvořen následovně: Název divokého druhu nebo divokého poddruhu + forma (zkráceně f.) + domestica/domesticus nebo původně použitý název2.
Morče domácí: Cavia aperea f. porcellus1,2 - rodové jméno (Cavia) se píše s velkým počátečním písmenem, druhový přívlastek (aperea) a jméno formy (porcellus) se píše s malým počátečním písmenem; všechna jména pak kurzívou3
  - původní, dnes neplatné jméno: Cavia porcellus2  
  - název předpokládaného divokého předka: Cavia aperea – morče divoké1,2  
  - forma je infrasubspecifická jednotka2 (species = druh)  
  - plemeno se uvádí až za celým latinským názvem domestikanta2   

Zdroj informací :  
  1 - Červená A, Anděra M, Moravec J, Hanel L, Kholová H 2001: Svět zvířat XII. – Domácí zvířata: kapitoly „Domácí zvíře je když …“ a „Hlodavci“. Praha: Albatros, str. 8-11, 106-108.
  
  2 - Prof. Stanislav Komárek - přednáška „Domestikace a jevy s ní související“ na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze, rok 2003.
  
  3 - Štys P 2003: Principy taxonomie a fylogenetiky organizmů: Hierarchická (linnéovská) klasifikace a vědecké názvosloví. In: Rosypal S (ed.) Nový přehled biologie. Praha: Scientia, str. 16-18.