Přítomni: dle prezenční listiny.
Místo: Výstaviště Lysá nad Labem, 16.11.2014 13:00
Zapsal: O. Výšek
Obsah:

 

1) předání ocenění chovatelských stanic (Andrea Kroftová)
2) seznámení s aktuálním stavem přípravy nových stanov ČSCH (Ondřej Výšek). V souladu s Novým občanským zákoníkem (dále jen NOZ), který ukládá změnu občanských sdružení na spolky (kam spadá ČSCH) a změnu a odsouhlasení stanov, které budou respektovat NOZ, započalo vedení ČSCH s přípravou nových stanov. S ohledem na úpravy, které NOZ předepisuje a s ohledem na skutečnost, že pro odbornost morčat a drobných hlodavců existuje pouze jediná specializovaná ZO přímo řízená ÚOK je nutné, aby ZOCHMH prošla změnami tak, aby odpovídala organizační struktuře ČSCH a nově připravovaným stanovám, jakmile budou schváleny.

Nové stanovy musí být s ohledem na NOZ schváleny nejpozději do konce roku 2015, kde musí projít odsouhlasením a zápisem na Ministerstvu Vnitra.
Nové stanovy v tuto chvíli (v době přípravy) nepočítají s existencí všech specializovaných ZO, které v rámci ČSCH jsou cca 4 (kočky, zpěvné ptactvo, ZOCHMH, kožešinová zvířata).

V současné době probíhá jednání nad možnou organizační strukturou tak, aby organizovaný chov morčat zůstal centralizovaný (v několika málo ZO nebo v jedné jako je to dosud) a členové nebyli nuceni své členství přenést na místní ZO např.v místě bydliště, kde v mnoha případech neexistuje podpora chovatelství morčat.

V současné době není možné dospět k jakémukoliv závěru, neboť nové stanovy jsou v přípravě a je nutné vyčkat na jednání Valné Hromady ČSCH, která proběhne v následujících týdnech. Pokud se nepodaří nalézt vhodný kompromis v rámci nově připravovaných stanov, bude zvažován vhodný způsob fungování organizovaného chovu morčat.

Jakmile budou k dispozici novější informace, budou předány členům.
3) informace o odesílání aktuálních informací členům - pokud budou zveřejňovány důležité informace, budou rozesílány všem aktivním členům ZO CHMH na emailové adresy, které mají uvedeny v registraci.