Plánované výstavy

Termíny výstav jsou převzaty z webu vystavy.klubmorcat.cz. Pokud pořádáte výstavu, zadejte událost nebo výstavu na vystavy.klubmorcat.cz, bude zde automaticky uveřejněna

CHEBSKÉ VÝSTAVY MORČAT 2016

s doprovodným programem

Tak za sebou máme další ročník Chebských výstav morčat! Sám tomu nemohu uvěřit, protože letošní přípravy probíhaly pozvolna již od února, až jsem si nestačil uvědomovat tu skutečnost, že výstavy jsou za dveřmi!

Akce se konala opět v DDM SOVA v Chebu, 18. – 19. června, jednalo se o dvě jednodenní výstavy, které měly svůj 11. a 12. ročník. Pro letošní ročník jsem vybral posuzovatele ze Švýcarska - Melanie Pollineli a Markuse Durrera, kteří mé pozvání přijali. Vystavovatelů bylo celkem 26, nejen z České republiky, ale také ze Slovenska a Ruska! Přivezli s sebou celkem 200 morčat – sobota: hladké 26, anglický crested 8, americký crested 6, rex 3, US teddy 5, rozeta 3, sheltie 10, coronet 3, peruánec 2, texel 4, merino 2, alpaka 2, lunkarya peruánec 5, cuy 4, skinny 13, baldwin 1, mazlík 6. Neděle: hladké 21, anglický crested 5, americký crested 6, rex 3, US teddy 3, rozeta 3, sheltie 10, coronet 1, peruánec 2, texel 3, merino 1, alpaka 1, lunkary peruánec 5, skinny 6, baldwin 1, mazlík 6.

Nedílnou součástí výstav je doprovodný program. Letos poprvé, společně s výstavou morčat, bylo možné vidět 80 teddy králíků, kteří měli premiéru se svojí 1. speciální výstavou v Chebu, kterou organizovaly pořadatelky z Klubu chovatelů teddy králíků, Blanka Filipiová a Kristýna Stránská. Všichni králíci byli zhodnoceni posuzovatelem Vanžurou, a ti nejlepší získali na konci výstavy ocenění, tak, jako jsme zvyklí u morčat. Další premiéru měli i exotičtí ježci a jejich Klub chovatelů ježků, který představily chovatelky Monika Rousová a Magda Rudolfová. Chovatelé a návštěvníci měli tak možnost získat nové informace a dozvědět se nejrůznější zajímavosti o chovu těchto roztomilých zvířátek. Novinkou doprovodného programu byl i králičí hop, který přivezla Jana Vodrážková. V sobotu mohli návštěvníci areálu DDM vidět králíky přímo v akci a přesvědčit se tak o jejich výkonnosti! Flóra DDM se poprvé mohla pochlubit svojí exotickou krásou, v podobě citrusů, banánovníků, ananasovníků a dalších rostlin. Skleníky bylo možné navštívit v odpoledních hodinách, a také bylo možné si nějakou tu rostlinku zakoupit. Zahradnice DDM byla velmi ochotná a každému předala spoustu informací. A jako již tradičně přijeli manželé Šenfeldovi, se svými činčilami, prezentovat Klub chovatelů činčil jihoamerických a představit tato nádherná zvířata, která se dají chovat jako domácí mazlík, nebo také jako výstavní jedinec. Činčily bylo možné shlédnout v mnohých varietách, které jsou pro laiky nové a velmi zajímavé. Nesměla chybět ani Psí škola Kopaniny se svými svěřenci, kteří se předvedli v celé své kráse. Bára Můdrá se svým týmem opět nezklamala. Dále se návštěvníci mohli svézt na ponících DDM, Sambě a Lolitě, nebo zavítat do akvaristiky a teraristiky DDM, kde měli možnost vidět zástupce ještěrů od gekončíka, až po 2 metrového leguána, či akvarijní rybky a masožravou cichlidu managuiskou, která spolkne i myší holátko.

Přípravy na den ,,D“ započaly ve čtvrtek, kdy se na místo konání dovezly potřebné věci. V pátek ráno přišlo to nejhorší, a to navážení expozice - klece, podlážky a stoly. Jako každý rok jsou zapůjčené od svazu chovatelů Cheb. Ve čtyřech lidech jsme stihli postavit celou expozici do oběda. Po obědě přišlo na řadu připravení ocenění, sponzorských darů a vyvěšování bannerů od sponzorů, atd.

Ovšem jako vždy na něco zapomenu, a proto jsem v sobotu ráno přišel do DDM hodinu před přejímkou, abych pár potřebných záležitostí vyřešil před tím, než přijedou první vystavovatelé. Vše se zvládlo včas a přejímka proběhla bez komplikací. V 10 hodin proběhlo zahájení v podobě pár slov na začátek, přivítání posuzovatelů a představení doprovodného programu letošních výstav. Poté začalo posuzování morčat, které v sobotu zajistil Markus Durrer a jako zapisovatelku měl Melanii Polinelli. Vyhlášení výsledků proběhlo okolo 18. hodiny, poté byla nakrmena vystavená morčata, která zůstávala i na nedělní výstavu a večer na 20. hodinu byl zamluvený V.I.P. salónek v restauraci, kde proběhla společná večeře spolu s posuzovateli a některými vystavovateli. Druhý den ráno byla přejímka velmi klidná, protože většina vystavovatelů byla přihlášena na obě výstavy, takže u nich přejímka nebyla již nutná. Tentokrát všechna morčata posoudila Melanie Polinelli a hotovo bylo po 14. hodině, poněvadž vystavených morčat nebylo mnoho. Posuzovatelé měli před sebou dalekou cestu, a proto vyrazili domů již v 15 hodin a na rozloučenou dostali ještě pár darů. Vyhlášení výsledků se konalo po 16. hodině. Na závěr výstavy proběhlo slavnostní ukončení, společný úklid a likvidace expozice, která byla téměř za hodinu hotová a vystavovatelé tak mohli včas vyrazit do svých domovů, protože někteří z nich měli před sebou dalekou cestu. Po odjezdu všech jsem se dal do finálního úklidu výstavních prostor, které bylo potřeba ještě doladit. Hotovo bylo před 8. hodinou večer, což bylo více než příznivé. V pondělí ráno zbývalo už ,,jen“ odvést výstavní klece, stoly, podlážky a to se zvládlo nad míru skvěle.

Na závěr bych chtěl věnovat pár slov lidem, kteří jsou nedílnou součástí výstav a bez nich bych to prostě a jednoduše nezvládl. Děkuji Lukáši Hladíkovi za odvoz potřebných věcí na výstavu. Děkuju Barče Slovákové, která mi byla vždy po ruce a zařídila tak potřebné věci během výstav, které se musely řešit a také za pomoc se závěrečnou přípravou před výstavou a se stavěním výstavní expozice. Děkuji Karol Průšové za zajištění pokladny. Děkuji Radku Burdovi za sobotní překládání a komunikaci s posuzovateli. Děkuji Martinu Zacharovi za zajištění prodeje morčat a chovatelských potřeb a za ,,home made“ balíčky s krmením pro oceněná zvířata. Děkuji mé dvorní fotografce Lence Prokopové, která zajistila fotografickou podobu výstavy. Děkuji mojí úžasné grafičce Lucce Kaššové, která zajistila grafickou podobu výstavy a bez ní by výstava neměla tu správnou podobu. Děkuji mojí mamce Lence, která zajistila občerstvení na výstavě, kde nesměl chybět pověstný dezert tiramisu. Velké díky patří Petře Korelusové a Lukáši Kopčíkovi, kteří mi pomohli s navážením, stavěním a odvozem klecí. Jejich pomoc je k nezaplacení.

Velký dík patří také pomocníkům z řad chovatelů, kteří pomohli s organizačními věcmi během výstav – Andrea Kroftová, Eva Bednárová, Anna Prikrtová, Nikola Lencová, Ivana a Kristýna Svojtková, Katka Kadlecová, Bára Holcová.

Speciální poděkování patří posuzovatelům letošních výstav – Melanii Polinelli a Markusu Durerrovi za účast a posouzení morčat.

Dále patří poděkování všem, kteří se podíleli na doprovodném programu – Blanka Filipiová a Týna Stránská, které zajistily výstavu teddy králíků, chovatelky ježků - Monika Rousová a Magda Rudolfová, chovatelé činčil - Jitka a Jiří Šenfeldovi, Jana Vodrážková a její králičí hop, Bára Můdrá a její tým psí školy.

Děkuji všem sponzorům, kteří věnovali sponzorské dary oceněným – generální sponzor ASAN a Tommiland, Nutrin, JLP produkt, Petr a Lenka Bezděkovi – doprava drobných zvířat, JR Farm, Pan Malina, Profibed, Chs z Poříčí, Cavy de Lunear. Dále děkuji Městu Cheb za podporu akce a DDM SOVA za poskytnutí tak úžasných prostor pro tuto akci.

V neposlední řadě děkuji všem vystavovatelům, kteří se zúčastnili letošních výstav, speciální poděkování patří zahraničním vystavovatelům, kteří i přes dalekou cestu přijeli až do Chebu. Vážím si toho!

Bohužel ne všem mohu poděkovat. Domluvený mediální sponzor Chebská televize si nenašel za celý víkend čas na natočení krátké prohlídky letošní výstavou. Proto se tímto také omlouvám vystavovatelům, že, bohužel, nenaleznou slíbenou reportáž.

Během každoročních příprav na výstavy si říkám, že už to moře práce, co je za tím, nechci znovu absolvovat, protože vše není vždy podle vašich představ a kolikrát je nutné čelit problémům, které vám zkříží cestu a vy je musíte chtě - nechtě vyřešit, aby to celé dopadlo dobře, ale když pak vše dopadne tak, jak má a slyšíte kladné ohlasy a vidíte stálý zájem návštěvníků, tak to je to, co mě motivuje jít dál a dál.

Všem moc děkuji a ještě jednou děkuji!!! Budu se na Vás všechny těšit v červnu 2017!!!

Milan

Generální sponzor

logo_asan_logo

Generální sponzor

Tisk

IMG_9175IMG_9205IMG_9270IMG_9284IMG_9318IMG_9382IMG_9598IMG_9602IMG_9609IMG_9614IMG_9621IMG_9627IMG_9668IMG_9733IMG_9735IMG_9749IMG_9757IMG_9762IMG_9768IMG_9774IMG_9776plagat_sponzori (2)WP_20160514_12_17_12_RichWP_20160617_21_12_12_ProWP_20160617_21_12_20_ProWP_20160619_07_54_57_Pro